Neem contact op

Cover image

Lely Industries

Van design sprint naar het aansturen van een agrarische robot via tablet.

Humanoids voor Lely Industries

Discovery Commander

Humanoids werkte aan het ontwerp én de bouw van de Lely Discovery Commander. De nieuwe app voor installatie en beheer van autonome agrarische robots. Vanaf het àllereerste onderzoek.

De Lely Discovery Collector schoonmaakrobot 🐮

Het project

Lely Industries is één van de grootste bedrijven van Nederland. Zij maken robots voor de veehouderij. De Lely Discovery Collector is een autonome schoonmaakrobot die bij tienduizenden bedrijven over de hele wereld zorgt voor een schone stal: makkelijk voor de boer, gezond voor de koeien, goed voor het milieu.

De software applicatie voor deze robot was echter verouderd, gebruiksonvriendelijk en vereiste (zeer) veel training. Het installatieproces was complex, belastend en tijdrovend. Ook ontstonden er door dit alles veel route-fouten en terugkom momenten voor Lely monteurs.

Wij ontwierpen én bouwden een gebruiksvriendelijke applicatie, waarmee de installatie veel sneller, comfortabeler en intuïtiever is geworden. Daarbij namen we de gebruikerservaring als maatstaf.

Inloggen en verbinden met de robot 🤖
Het tekenen van een route 🗺

Design Sprint als sleutel naar tevreden stakeholders

In een Design Sprint is met verschillende stakeholders het probleem gedefinieerd en zijn de eerste oplossingsschetsen gemaakt. Ook tijdens de verdere ontwikkeling is er nauw samengewerkt tussen Humanoids en de afdelingen engineering, sales en support van Lely. Hierdoor wisten we de uiteenlopende prioriteiten van de stakeholders te waarborgen in de applicatie.

Design Sprint team aan het werk op een boerderij 🐮

Intuïtieve touch interactie

Oorspronkelijk werd de robot geprogrammeerd door een monteur in de stal tussen de koeien door middel van een serie commandos op een zware laptop. Dit proces kon makkelijk meerdere uren in beslag nemen. Om het programmeren van de robot 'menselijker' te maken, bedachten we het concept om routes te tekenen op een lichter mobiel apparaat. Het tekenen van de route kan nu in de kantine van de boer op een tablet, en duurt ongeveer een kwartier.

Route tekenen met touch gestures 🤏

Continu gebruikersonderzoek

Tijdens het hele traject zijn verschillende onderzoeksmethodes toegepast, van concept validatie tot usability tests van micro-interacties. Door regelmatig met eindgebruikers te testen, konden we een product ontwikkelen dat aansluit bij de échte behoeftes van de monteur.

De app is bovendien eenvoudig te gebruiken voor zowel beginner als expert, zonder de maar liefst 4 dagen training die bij de oude applicatie nodig was. Lely levert zijn robots aan 140 landen, met ieder zijn eigen (culturele) context en processen. Door op de belangrijkste continenten op locatie te testen, weten we zeker dat de app in deze verschillende contexten zal werken.

We deden doorlopend gebruikersonderzoek, ook in het buitenland 🇨🇦

De tech-stack: focus op multi-disciplinaire samenwerking

Omdat we zowel Android tablets als iPads willen ondersteunen, hebben we gekozen voor React Native als ontwikkelplatform in combinatie met TypeScript en styled-components. De lokale opslag verloopt via een database (Realm) en de communicatie met de robot via Bluetooth Low Energy (BLE).

We combineerden touch-based gestures met een cartesisch coördinatenstel. De rij-instructies daarvoor worden verstuurd in een gestandaardiseerd formaat (GeoJSON).

Om UX en Development zo goed mogelijk te laten samenwerken hebben we een Design Systeem gemaakt van alle herbruikbare componenten met hun styling, layout, interacties en al hun gedrag, ook op verschillende schermengroottes, in Figma en Storybook. Dit was het centrale naslagwerk binnen de samenwerking. Hierdoor werd de consistentie van de app bewaakt.

Onze tech-stack voor dit project 👨‍💻
Een deel van ons Commander Design System ‍💻

Agile werken = wendbaar blijven

Omdat Humanoids zowel UX-designers als developers in huis heeft en agile werkt via het Scrum proces, kon de ontwikkeling van de app snel bijgestuurd worden aan de hand van nieuwe opgedane inzichten uit het gebruikersonderzoek. We konden zo ook het complete ontwerp en bouwen van de app verzorgen. Door een deel van de tijd op locatie bij de klant door te brengen waren we onderdeel van het Lely team, en konden we ook met de robot-ingenieurs snel schakelen.

Meer weten?

Femke Akkersdijk

Business Development Manager

Humanoids


Telefoonnummer

+31 6 420 429 75

E-mailadres

femke.akkersdijk@humanoids.nl

LinkedIn

https://linkedin.com/in/akkersdijk

Contactverzoek


Femke neemt ASAP contact met je op.