Lees het interview met Kamiela: UX Traineeship Lead ✌️

Meet Maarten: Founder & UX Designer

Fleur Strik
Fleur Strik
Marketeer
Foto Maarten Hoogvliet op het Humanoids kantoor

Meet Maarten, één van de creatieve krachten achter Humanoids, waar hij als UX Designer & Founder verantwoordelijk is voor het opzetten van de IT traineeships waar Humanoids zoveel tijd in investeert.

Welkom bij Talking Tuesday! Met deze interview reeks stellen we elke maand onze specialisten aan jullie voor! Zij geven je een inzicht in hoe het is om bij Humanoids te werken maar ook waar zij mee bezig zijn op dit moment! Deze maand trappen wij met Maarten: UX Designer & Founder van Humanoids.

Wat doe je nu voor project?

Ik werk voor Movir, onderdeel van Nationale Nederlanden, aan digitale applicaties rondom AOV’s (arbeidsongeschiktheidsverzekeringen)

Wat is hier het meest interessant aan?

Vooral de complexiteit. Er zijn veel verschillende stakeholders en afdelingen betrokken, zoals juridisch, medisch acceptatie, business, communicatie, IT en natuurlijk de eindgebruiker. Dit betekent dat ik als UX Designer echt een spin in het web moet zijn en er heel veel afstemming nodig is. Met als extra complicerende factor dat Movir nog veel stappen heeft de zetten qua UX maturity, en er dus veel bewijsvoering nodig is voor de richting.

Wat voeg jij toe aan een team?

Ik ben goed in snel ideeën concretiseren en bemiddelen tussen verschillende stakeholders. Ik heb veel ervaring met co-creatie technieken (ook in de vorm van een design sprint) om snel te kunnen innoveren. En met UX-research om onderbouwde beslissingen te nemen. Ik doe daarom graag innovatieprojecten waarbij ik aan de ene kant snel UX werk produceer en aan de andere kant het bewijs hiervoor aandraag, wat zorgt voor draagvlak.

Welke tip wil jij meegeven aan iemand die net begint?

Zorg dat je je passie meebrengt! Want daar begint alles mee. Als je gedreven bent geef je die energie door in alles wat je doet.

Kun je een zakelijke situatie of gebeurtenis noemen waar jij veel aan hebt gehad?

Ik heb meerdere keren doorgezet als iets niet liep of moeilijk was. Ik heb geleerd dat ik er aan de andere kant altijd beter uitkom. Deze ervaring is erg goed geweest voor hoe ik mezelf verhoud tegenover mijn werk. Een ander ding: samenwerken met kritische mensen! Niets is zo goed voor het verfijnen van je skills als een kritische blik. Zorg dat je hier altijd voor openstaat.

Kun je iets vertellen over je groei als specialist in de afgelopen jaren?

Ik ben begonnen als visual designer, een rol waarin ik veel pitchte. Pas toen ik, freelance, langdurige klussen kon gaan doen voor corporates en overheden heb mij sterk ontwikkeld in de diepte van het UX Design vak. Het doorontwikkelen aan digitale producten op basis van gebruikerservaringen, het doen van onderzoek, het steeds weer verdedigen van design beslissingen tegenover stakeholders en, uiteindelijk, het creëeren van échte business value is wat mij heeft laten groeien als ontwerper. Dit is ontzettend waardevolle ervaring en deze kun je, naar mijn mening, alleen opdoen als je langdurig op hetzelfde project werkt, voor een grote partij, in een multi-disciplinair team gevuld met goede specialisten.

Wat vind je zo leuk aan deze sector?

Wat heel leuk is aan de IT is dat de sector gevuld is met gepassioneerde mensen en dat er veel gemeenschapszin is. Ontwerpers zoeken elkaar op, praten veel onderling, bezoeken meetups en verspreiden de passie. Leuke community dus!

Waar ben je het meest trots op sinds je bij Humanoids werkt?

Dat mijn initiële idee; het opleiden van eigen tech specialisten, echt werkt. En dat Humanoids strijdt tegen vooroordelen over (on)ervarenheid in een sector waarin dit te belangrijk wordt gevonden. Dit is zeker niet altijd makkelijk, maar wel nodig! Want tech blijft schreeuwen om goede mensen. En het is, om zacht te zeggen, bijzonder dat er zo weinig aandacht is voor talent.

Wat maakt Humanoids speciaal?

Dat Humanoids mensen kansen geeft die elders zeker niet altijd kansen krijgen. En dat deze mensen groeien tot zeer kundige en gewilde specialisten. Zij kunnen hun carrière bouwen op wat zij bij Humanoids leren. Dat aanschouwen geeft veel voldoening.

Ok! Dat was het Talking Tuesday interview weer! Volgende maand stellen we een andere specialist aan je voor.

Waar kan Humanoids jou bij helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?Geïnteresseerd?