Lees het interview met Kamiela: UX Traineeship Lead ✌️

Meet Roel: Senior UX designer

Fleur Strik
Fleur Strik
Marketeer
Roel

Meet Roel, een van onze senior UX-designers. Hij is momenteel druk bezig met een project voor Ridder.

Welkom bij Talking Tuesday! Met deze interview reeks stellen we elke maand onze specialisten aan jullie voor! Zij geven je een inzicht in hoe het is om bij Humanoids te werken maar ook waar zij mee bezig zijn op dit moment! Deze maand is Roel : Senior UX designer.

Wat doe je nu voor project?

Momenteel werk ik aan een app voor Ridder, een bedrijf gespecialiseerd in klimaatsystemen binnen kassen.

Wat is hier het meest interessant aan?

Persoonlijk vind ik het altijd heel erg leuk om binnen te komen in een, voor mij, volledig onbekende sector. Die eerste maanden waarin je jezelf langzaam wegwijs maakt met nieuwe materie geeft me altijd veel energie. Nu, na een klein half jaar te hebben gewerkt aan dit project, heb ik zoveel meer kennis over de tuinbouw sector. Dat vind ik het meest interessant. Daarnaast vind ik het ook weer heel leuk om voor mobiel te ontwerpen. Ik heb een tijd lang voornamelijk aan desktop applicaties gewerkt. Dit is weer een frisse wind.

Wat voeg jij toe aan een team?

Hetgeen dat ik altijd probeer te bewerkstelligen in een team, ongeacht de opdracht of omgeving, is het behouden van een goede sfeer. Een goed team is een team dat met elkaar communiceert en niet als losse eilandjes functioneert. Hierbij is het zo belangrijk om niet alleen werkinhoudelijk goed te matchen met elkaar maar ook op persoonlijk vlak de verbinding te zoeken. Ik heb het gevoel dat daar mijn kracht ligt. Dat gaat ook vaak gepaard met een hoop, niet altijd even succesvolle, grapjes. Want je moet het ook leuk kunnen hebben met elkaar!

Welke tip wil jij meegeven aan iemand die net begint?

Ga op zoek naar je eigen werkstijl. Niemand is hetzelfde en niemand werkt op dezelfde manier. Sommige mensen vinden het heel fijn om alles super gestructureerd te doen waarbij anderen iets organischer werken. Als je weet wat je eigen werkstijl is, kun je daar ook je kracht van maken.

Kun je een zakelijke situatie of gebeurtenis noemen waar jij veel aan hebt gehad?

Ik heb aan het begin van mijn tijd bij Humanoids projecten moeten doen waarbij ik zelf het gevoel had dat het ver boven m’n kunnen was. Dat worstelen was pittig en bij vlagen heel confronterend. Als ik dan nu terug kijk denk ik, waar maakte je je druk om. Maar ik weet dat ik zonder die situaties nu niet die mindset kon hebben. Het is een complete dooddoener, maar oh zo lekker om af en toe te gebruiken; zonder wrijving geen glans.

Kun je iets vertellen over je groei als specialist in de afgelopen jaren?

Ik werk nu ongeveer 4,5 jaar bij Humanoids en merk dat ik veel volwassener ben geworden in mijn rol als UX designer. Waar ik in het begin vaak het gevoel had dat ik geen idee had wat ik aan het doen was, heb ik nu veel meer zelfvertrouwen. Ik durf te staan achter m’n keuzes en kan mezelf als expert beschouwen. Daarbij merk ik dat ik veel minder persoonlijk gehecht ben aan m’n ontwerpen en meer ontvankelijk ben voor kritiek (wat niet wegneemt dat het alsnog soms lastig kan zijn om te ontvangen).

Wat vind je zo leuk aan deze sector?

Ik vind vooral de afwisseling het leukste. Steeds jezelf weer onderdompelen in een nieuwe context en dat je eigen maken is voor mij zo belangrijk. Daarnaast is het ook heel bevredigend om een complex vraagstuk om te zetten naar een sterk interactieontwerp.

Waar ben je het meest trots op sinds je bij Humanoids werkt?

Naast mijn opdrachten als UX designer ben ik ook actief geweest als traineeship lead. Vanuit deze rol heb ik de ruimte gekregen om het traineeship naar mijn visie in te richten. Het kunnen realiseren van die visie en het zien van de zichtbare verbeteringen heeft me veel trots opgeleverd. Daarnaast vind ik het ook heel vet om te zien dat, sinds ik het stokje heb overgedragen, er weer een hele lading aan verbeteringen is doorgevoerd en het traineeship nóg beter is.

Wat maakt Humanoids speciaal?

Als net afgestudeerde interaction designer kreeg ik nergens m’n voet tussen de deur. Dat was behoorlijk ontmoedigend en frustrerend. Toen ik bij Humanoids wel die kans kreeg om het traineeship te gaan volgen voelde het alsof ik een lot uit de loterij had getrokken. Ik kwam terecht in een bedrijf met allemaal gelijkgestemden en kreeg ik, ondanks m’n gebrekkige ervaring, het vertrouwen om meteen aan de slag te gaan. Tuurlijk waren er de nodige uitdagingen en hobbels onderweg, maar nu 4,5 jaar later voel ik me er nog steeds op m’n plek. Het vertrouwen, de verantwoordelijkheid, het werk en de collega’s maken Humanoids voor mij speciaal.

Dat was het Talking Tuesday interview weer! Volgende maand stellen we een andere specialist aan je voor. Neem ook eens een kijkje op onze LinkedIn voor meer content en tips van onze experts!

Waar kan Humanoids jou bij helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?Geïnteresseerd?