Lees het interview met Maurice: Lead Front-end Developer ✌️

Veelvoorkomende accessibility problemen: Deel 2

Maarten Hoogvliet
Maarten Hoogvliet
Founder
Laptop met instellingen

Veel websites en apps zijn om verschillende redenen moeilijk of helemaal niet bruikbaar voor mensen met een beperking. In sommige gevallen geldt dit zelfs ook voor mensen zonder een beperking. In een wereld die zich in rap tempo digitaliseert is het van essentieel belang dat we hier wat aan doen.

Het goede nieuws: op 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Dit zal betekenen dat (digitale) dienstverleners in heel Europa verplicht zijn om websites en andere digitale producten voor iedereen goed en eenvoudig toegankelijk te maken. In de praktijk betekent dit dat ze moeten voldoen aan de eisen van WCAG.Juni 2025 lijkt ver weg, maar in het testen en verbeteren van de accessibility van jouw digitale product kan flink wat tijd gaan zitten. Het is dus verstandig om actie te ondernemen en nu al te kijken welke aspecten je kunt verbeteren.

Om dit wat tastbaarder te maken schrijf ik in drie delen over veelvoorkomende praktische accessibility aandachtspunten.

Aanname 2: “Onze testafdeling heeft de site en de app uitvoerig getest”

Testen is één van de belangrijkste taken bij het ontwikkelen van een digitaal product. En jouw designafdeling of bureau heeft je verteld dat je site of app door en door getest is, right? Vaak wordt er echter geen prioriteit gegeven aan usability testing met mensen met een beperking, zoals laaggeletterden. Tests die focussen op de usability voor de grootste klantengroep, de niet-beperkten, geven dus geen volledig beeld van de functionaliteit en bruikbaarheid. Kortom, test ook specifiek op een goede accessibility.

Testen met deze doelgroepen brengt de echte obstakels aan het licht, de obstakels waar het ontwerpteam nog geen rekening mee heeft gehouden. Werkt jouw product ook voor iemand die van een screenreader afhankelijk is? Zijn de teksten begrijpelijk genoeg en zijn de afbeeldingen voorzien van alternatieve tekst? Alleen door ook uitvoerig met gebruikers met een beperking te testen creëer je een inclusieve digitale ervaring voor iedereen, ongeacht hun mogelijkheden.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende problemen:

  • De structuur op de pagina ziet er op het eerste gezicht goed uit maar de onderliggende volgorde in de code klopt niet. Dit heeft tot gevolg dat een screenreader jouw webpagina verkeerd voorleest, wat veel verwarring veroorzaakt bij een visueel beperkte gebruiker.
  • Een link opent een andere browser of app en de gebruiker heeft dat niet in de gaten. De pagina reageert niet meer en het is onduidelijk welke actie moet worden ondernomen.
  • Knoppen worden niet goed herkend door een screenreader waardoor het voor een visueel beperkte gebruiker niet duidelijk hoe deze verder moet.
  • Websites of applicaties schalen niet goed mee met verschillende schermgroottes, waardoor verspringingen ontstaan in de inhoud.

De oplossing

Voer tests uit met mensen uit alle denkbare doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan laaggeletterden of mensen met een visuele beperking. Zorg ervoor dat je kan testen in hun eigen omgeving: de situatie waarin ze de site of de app in de praktijk gaan gebruiken. Het nabootsen van de realiteit is van belang zodat de test zoveel mogelijk overeen komt met de werkelijkheid. Denk dus ook aan het juiste device, de juiste browser en inclusief de third party apps zoals bijvoorbeeld browserextenties die de gebruiker gebruikt. Test daarnaast met de relevante hulptechnologieën zoals screenreaders, brailleleesregels en spraakherkenningssoftware.

Deze blog geeft enkele korte voorbeelden. Als je nog niet zo bekend bent met het onderwerp accessibility kan ik hier nog veel meer over vertellen. Ik bespreek binnenkort nog 1 keer veel voorkomende accessibility issues!



Waar kan Humanoids jou bij helpen?

Benieuwd wat we voor je kunnen doen?Geïnteresseerd?